Skip to content Skip to footer

Andere bril?

Vorige maand was ik als vrijwilliger betrokken bij een groot sportevenement. Onder het motto ‘Waarom moeilijk doen, als het samen kan’ hebben we samen de schouders eronder gezet om te zorgen voor een geslaagd evenement.

Ik was verrast, want jeetje wat komt er veel kijken bij de organisatie van zo’n evenement! Zo kwam ik erachter dat er veel uiteenlopende belangen spelen bij deelnemers, supporters, sponsoren en grondeigenaren. Dit vraagt niet alleen om inzet, maar ook om flexibiliteit van alle betrokken vrijwilligers. Ook van mij! Het meewerken bracht mij een nieuw inzicht, dat ik graag met je deel.

Tijdens de voorbereidingen benaderde iedereen het evenement vanuit zijn of haar eigen positie en perspectief. Kijkend door de eigen bril werkte iedereen, ook ik, vanuit de beste bedoelingen aan het bereiken van het gezamenlijke doel. Daar waar de een met een roze bril op geen wolkje aan de lucht ziet, ziet de ander de donderwolken langsdrijven. Want mensen verschillen soms gewoon van inzicht. Geen wonder dat er meningsverschillen ontstaan en het een uitdaging kan zijn om met elkaar samen te werken.

Roze of blauw, zwart of wit, links of rechts, yin en yang… Allemaal tegenstellingen, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Zonder dag geen nacht, en zonder boven geen onder. De kracht van tegenstellingen laat zien dat variatie niet alleen onvermijdelijk, maar juist ook noodzakelijk is. Om ons uit te dagen, om ons te laten groeien en om ons te leren samenwerken. Wanneer we door de verschillende brillen van alle betrokkenen gaan kijken, leren we elkaar waarderen en respecteren. Dan omarmen we juist de verschillen. Zo kunnen we samen iets magisch creëren én neerzetten. Er valt namelijk samen zoveel meer te bereiken en te winnen. Ook bij dit sportevenement!

Kom jij binnenkort een verschil van inzicht in je leven tegen? Zet dan je bril eens even af. Of beter nog, probeer die van een ander op te zetten. Wellicht zie je de wereld dan anders. Grote kans dat je de tegenstelling in ieder geval minder scherp ziet. En voordat je de bril weer opzet, poets dan nog even je glazen en bedenk ‘zonder wrijving geen glans’!

Praktijk Blauwe Regen © 2022